Sedella

Sedella og omegn

Sedella er en lille hvid by godt gemt væk i de sydspanske bjerge.

Det er en autentisk spansk by, hvor mænd med læssede muldyr stadig går gennem gaderne og hvor gedehyrderne passerer med deres store gedeflokke.
Hvor dyrene bliver velsignet en gang om året af præsten og en by der stolt holder fast i sine traditioner.
Hvor fiskebilen og brødbilen kommer hver dag og hvor skærsliberen kommer en gang imellem. Hvor kvinderne mødes til en snak på det ugentlige marked,
hvor mændene spiller kort på baren om eftermiddagen.

Hvor tiden står stille.

Byen ligger i knap 700 meters højde og har ca. 700 indbyggere. Udvalget af butikker i Sedella er begrænset. Der er dog et apotek, en frisør, 2 købmandsbutikker, 2 restauranter og 3 barer .

I Sedella er der vandhaner, hvor kildevandet løber året rundt og hvor muldyret får sig en tår efter en hård dags arbejde.

Helligdage / byfester

Fiesta de San Anton. Ifølge traditionerne velsigner præsten heste, muldyr – ja, alle dyr efter messen. Byens borgere går i optog bag de lokale helgener. Det afholdes i den weekend der er tættest på 17. januar.

Karneval – I midten af februar.

Påske – marts/april med diverse optog og festivitas.

La Romeria: sidste uge i maj: Alle i byen tager deres picnic kurve og går op til picnic-pladsen tæt på gribbereservatet. Der er bænke og opmurede grill og alle griller og spiser sammen. Der er heste med ryttere og man kan få en tur på hesteryg.

Byfest – under den første uge af august. Varer normalt i 3 dage. En kendt gruppe spiller og der er desuden flamenco og disco og et lille marked og en masse konkurencer, til hest og på cykel. Det hele sluttes af med en kæmpe gratis paella til hele byen.

Markedsdag i Sedella: Mandag. Dette er dog et meget lille marked, med få boder.

Steder af interesse

La Casa Torreón, XVI århundrede. med tårn i mudéjar stil og arabiske dekorationer.

Kirken San Andrés fra XVI århundrede.

Få kilometer fra byen, i retning mod Canillas de Aceituno, ligger naturparken “La Rahige”, som er et ideelt sted for naturelskere. Parken har flere naturskabte bassiner, mindre vandfald. Der er bænke og grills til picnic. Det er dog ikke tilladt at grille om sommeren pga. tørken.
Her løber kildevandet frit hele året.

Natur Parken – Sierra Tejeda og Sierra Almijara, som bl.a. omfatter La Maroma.

Er man til vandreture eller mountainbikes er Sedella og omegn lige stedet. Der er høje bjergtinder, dale, naturparker, gribbereservat og små picknic-steder, vandløb og vandfald. F.eks. kan man vandre hele vejen op til Maromas top, hvor udsigten er enestående. Turen kan alt efter temperament og evner gøres på en dag.
Bog med forslag til vandreture ligger i huset. Envidere telefonnumre på lokale guider, hvis dette ønskes.

I området er der mange små hvide hyggelige byer og kysten ligger kun 40 minutter fra Sedella. Der er flere små bugter og strande.

Spisesteder i Sedella

Restaurante-Bar El Chiringuito. Det lokale sted for de lokale. Det er lillemor der laver maden eller Rafa selv, og maden er rigtig god husmandskost. Der er altid dagens frokostmenu til billige penge.

Bar Oasis. Det er en udendørsbar/restaurant. Åbent i sommermånederne.

Restaurante Lorena. Husmandskost. C/Villa del Castillo, 20. Tel: 952 508 850.

Bar Plaza. Begrænset udvalg. Ligger på pladsen ved kirken, hyggeligt sted især om sommeren hvor man kan sidde ude. Plaza de la Constitución, 2.

Skriv et svar